Büyük Veri ve Dijital Dönüşüm İlişkisi

ANA SAYFA / Büyük Veri ve Dijital Dönüşüm İlişkisi

Büyük Veri ve Dijital Dönüşüm İlişkisi

Büyük Veri ve Dijital Dönüşüm İlişkisi

Dijital Dönüşüm’ün kalbinde yer alan başlıklardan biri de büyük veridir. Büyük veri diyorum; çünkü buradan elde edilen bilgileri yorumlayarak, müşterilerinize yeni değer önerileri veya inovasyonlar sunabilirsiniz.

Günümüzdeki verilerin %90’nından fazlası son 2 yılda oluşturulduğu tahmin edilmekte. Her gün yaklaşık 2,5 kentilyon bayt veri oluşturulmakta. (1) Buna ek olarak, küresel büyük veri pazarının da 2027’ye geldiğimizde 103 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmekte. Bir de son dönemin popüler konusu MetaVerse’yi (sanal evren) düşündüğümüzde büyük verinin ne kadar kıymetli olacağını siz düşünün.

Markaların çoğu Büyük Veri’den faydalanmak istiyor ve bununla kazançlarını arttırmayı hedefliyor. Benim gördüğüm ise daha çok satış stratejisi olarak konumlandırılıyor. Bu da biraz güne oynamak gibi geliyor bana. Halbuki, hem bugünü hem de geleceği düşünebilir ve stratejiler geliştirebiliriz.

Gelecekte artık güç tam olarak müşterinin eline geçecek. İşte bu noktada gelecekte yer almak isteyen markalar, Dijital Dönüşüm’de Büyük Veri'nin önemini kavramalı, nasıl kullanacakları konusunda düşünmeli ve strateji geliştirmeli.

Büyük Veri ve Dijital Dönüşüm İlişkisi

Yeni dünyada bilgi güçtür diyoruz. Bu bakış açısıyla baktığımızda müşterilerin, markalarla paylaştığı veriler çok daha anlam kazanıyor. Aslına bakarsanız müşteriler, markalarla kendilerine daha iyi hizmet sunacaklarından emin oldukları zaman, daha fazla bilgilerini paylaşabilirler. Bunu ve nasıl değer kattıklarını bir örnek ile açıklayacağım. Ama öncelikle şunu belirtmeliyim ki, Dijital Dönüşüm’e giden yolda Büyük Veri bir katalizör görevi görüyor.

Doğru bir stratejiyle Büyük Veri ile markaların neler yapabileceğini anlatması açısından en sevdiğim örneği sizinle paylaşacağım.

Walmart’ın arkasından ABD’nin en önemli ikinci parekende devi Target Company, büyük veri ile gelirlerini 2002-2010 yılları arasında 23 milyar dolar arttırmayı başardı.(2) Nasıl mı?

Her şey istatistikçi Andrew Pole’un firmaya alınmasıyla başladı. Target'in Pazarlama Departmanı, Pole’a bir müşterinin hamile olup olmadığını belirleyebilmek adına istatistik ve tahmine dayalı veri analitiği kullanmanın bir yolu olup olmadığını araştırmasını ister.

Pole, Target'ın bebek duşu ürünlerine kayıt olan hamile kadınları inceleyerek araştırmasına başlar. Araştırmasını biraz daha derinleştirdiğinde satın alma davranış kalıplarının benzer olduğunu tespit eder. Yani hamile sürecindeki kadınların benzer ürünler aldıklarını tespit eder.

Sonuç olarak marka, verilerden kadınların ne zaman doğum yapacağını tahmin eder ve onlara hem tebrik hem de indirim kuponu göndermeye başlar. Tabi tahminlerinin doğruluk payı %87’dır ki bu inanılmaz bir rakam.

Bu strateji, basına yansıya bir olay sonucunda bitirilmek zorunda kalınıldı. Genç bir kadın, babasından habersiz hamile kalmıştı ve baba da bunu Target markasının eve gönderdiği mektuptan öğrenmişti. Bunun üzerine olay büyür ve basına yansır.

Bu örneği ilk 2011 yılında duyduğum da işte bu demiştim. Bir mühendis olarak, verinin ışığında markaya ve müşteriye değer katmanın paha biçilmez örneği. Bu örnekten çıkaracağımız ise, markanın verileri kullanarak, müşterilerine bir değer sunması ve bunun sonucunda da büyümesi. Bundan dolayıda Dijital Dönüşüm’de Büyük Veri'nin önemli diyoruz.

1. Forbes Yazısı
2. HBS University Research

Kaynak: Murat Salmanın İnternet Sitesi

 

Firmanıza Özel Stratejik Çözümler