E-ARŞİV VE E-FATURA NEDİR

ANA SAYFA / E-ARŞİV VE E-FATURA NEDİR

E-ARŞİV VE E-FATURA NEDİR

E-ARŞİV VE E-FATURA NEDİR

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günlük ve iş hayatımızda çeşitli değişiklikler meydana gelmiştir. Pek çok örneğin bulunan bu değişikliklerden biri de faturalama süreçlerinde yaşanmıştır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte faturalama süreçlerinde “E-Arşiv” ve “E-Fatura” dönemleri başlamıştır.

E-Arşiv; GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) belirlenmiş standartlara uygun olarak faturaların elektronik ortamda oluşturulmasını, raporlamasını ve ibrazını kapsayan bir uygulamadır. Aynı zamanda elektronik ortamda oluşturulan faturalar, yine elektronik ortamda muhafaza edilmektedir. Ayrıca e-Arşiv için bir elektronik fatura türüdür.

E-Fatura; GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından formatı ve kapsamı belirlenen, bilinen kâğıt faturaların dijital ortamlarda oluşturulması ve alıcıya ulaştırılması sürecinin tamamını kapsayan dijital dönüşüm uygulamasıdır. E-Fatura ile bilinen kâğıt faturalar, aynı geçerliliğe ve hukuka haklara sahiptir.

E-Arşiv ve E-Fatura’nın gün geçtikçe daha sık bir şekilde kullanılmasıyla birlikte bu konu ile ilgili bazı sorular sık sık sorulmaktadır.

Bu yazımızda sizler için E-Arşiv ile E-Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir, E-Arşiv Fatura Kimlere Kesilir ve E-Arşiv Fatura Kimler İçin Zorunludur sorularına cevap vereceğiz.

E-Arşiv İle E-Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

E-Arşiv ve E-Fatura’nın tanımlamaları her ne kadar birbirine benzese ve sık sık karıştırılsa dahi aslında aralarında ciddi farklar bulunmaktadır. E-Arşiv ile E-Fatura arasındaki farklardan bazıları şu şekildedir;

  • E-Fatura’da UBL-TR formatı zorunludur. Ancak E-Arşiv’de kullanıcılar istediği formatı kullanabilir.
  • E-Arşiv’den faydalanmak isteyen kişiler, E-Fatura uygulamasına kayıtlı olmalıdır.
  • E-Fatura kesilebilmesi için alıcının ve göndericinin E-Fatura kullanıcısı olması gerekmektedir. E-Arşiv ise E-Fatura kullanıcısı olmayanlara ve son kullanıcı olan kişilere gönderilir.
  • E-Fatura ile gönderilen her fatura ilk olarak GİB’e iletilir. E-Arşiv’de ise GİB’e gün sonlarında bir rapor gönderilir.

E-Arşiv Fatura Kimlere Kesilir?

E-Arşiv Fatura, E-Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kurumlara gönderilen elektronik fatura türüdür. E-Fatura sadece E-Fatura sistemine kayıtlı olan kişilere gönderilebilmektedir. Bu yüzden E-Arşiv Fatura bazı durumlarda kullanılabilmektedir. E-Arşiv Fatura, E-Fatura kullanıcısı olmayan kişi ve kurumlara kesilerek gönderilmektedir.

Ayrıca E- Fatura oluşturulabilmek için 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin şart koştuğu üzere E-Fatura sistemine kayıtlı olmak gerekmektedir.

E-Arşiv Fatura Kimler İçin Zorunludur?

E-Arşiv Fatura’nın hayatımıza dahil olmasıyla birlikte bazı durumlarda kullanılması zorunlu kılınmıştır. Şu hususları sağlıyorsanız, E-Arşiv Fatura’ya geçmek zorundasınız;

  • E-Fatura kullanıyorsanız,
  • Sadece bir gün içerisinde vergiye tabi olmayan kişilere 5.000 TL ve üzerinde fatura düzenliyorsanız,
  • Sadece bir gün içerisinde vergi mükellefi olan kişilere vergi dahil 2.000 TL üzerinde fatura düzenliyorsanız,
  • 2021 yılı içerisinde yıllık cirosu 4 milyon TL’yi aşanlar,
  • 2022 Temmuz itibariyle E-Arşiv ve E-Fatura sistemine geçen ve E-Defter uygulaması kullanan firmalar

E-Arşiv Faturanın kullanımının zorunluluğu ile ilgili yakın bir tarihte değişiklikler meydana gelmiştir. Bu yüzden çeşitli yaptırımlara maruz kalmamak ve ceza almamak için profesyonel kişilerle iletişime geçmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Bu yazımızda sizler için E-Arşiv ile E-Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir, E-Arşiv Fatura Kimlere Kesilir ve E-Arşiv Fatura Kimler İçin Zorunludur sorularına cevap verdik. Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için sitemizi inceleyebilir ya da iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Firmanıza Özel Stratejik Çözümler