Stratejik Yönetim Nedir?
Stratejik yönetim, bir şirketin sürdürülebilirliğini destekleyecek şekilde büyüme, karlılık ve daha güçlü rekabet edebilme yetisi gibi konularla ilgili gelecek planları oluşturma ve mevcut kaynakları yönetme şeklidir. Stratejik yönetim, şirketin olağan durumuyla değil, daha çok gelecek planlarının yönlendirilmesi için çalışmalar yapar ve uygular. Stratejik yönetimi rota üzerinde ilerleyen bir geminin dümeni olarak düşünebiliriz. Stratejik yönetim bu dümeni yönlendirirken şirketin sahip olduğu sermaye, altyapı, insan kaynakları ve hammadde gibi tüm üretim kaynaklarını kullanır.
Stratejik Yönetim Modeli
Stratejik yönetim modeli sürecinde şirketin ilk sorması gereken soru “neredeyiz?” olmalıdır. Bu sorunun temelinde şirketin güçlü, zayıf yönleri ve sahip olduğu kaynakların belirlenmesi yatmaktadır. Şirketin güçlü yanların sürdürülebilirliğinin sağlanması ve zayıf yönlerin de güçlendirilmesini içeren stratejiler oluşturulmalıdır.
Nereye ulaşmak istiyoruz sorusu ile şirketin mevcut değerleri, vizyonu, misyonu ve tüm stratejik hedefleri sorgulanmalıdır. Şirketin gelecekte dünya üzerinde hangi değerlerle varlığını sürdüreceği, gelecek hedefleri ne olmalı gibi konularda karar alınmalıdır. Daha sonra “ulaşmak istediğimiz yere nasıl ulaşırız?” sorusu ile şirketin gelecekteki hedeflerine hangi stratejiler ve iş planlarıyla ulaşabileceğinin belirlenmesi için çalışılmalıdır. Son olarak da takip ve değerlendirme aşamasında, yapılan tüm stratejik planlamaların işleyişiyle ilgili performans raporları oluşturulup istenirse gerekli değişikliklerle birlikte operasyonun işleyişi sağlanır.
Stratejik Yönetimin Özellikleri
Stratejik yönetim tamamen şirketlerin geleceğine odaklıdır. Tüm süreçlerinde ve modellerinde şirketin geleceğiyle ilgili stratejiler ve hedeflerle ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Bununla birlikte stratejik yönetimin birçok özelliğine de değinebiliriz;
- Stratejik yönetim, dış çevreyi sürekli takip ederek rekabet bazlı operasyonel raporlar oluşturur.
- Stratejik yönetim, sosyal sorumluluk ilkelerine bağlıdır.
- Şirket için gelecek planları oluşturur ve bu planlar için şirketin imkânlarından faydalanır.
- Gelecekle stratejileri ile ilgili tüm şirket departmanlarını bilgilendirir ve organize eder.
- Oluşturduğu tüm stratejileri şirketin vizyon ve değerlerine göre şekillendirir.
- Ana hedefi şirketin karlılığını arttırmak ve rekabet edebilme gücünü geliştirmektir.
Bunun gibi birçok özelliği bünyesinde barındıran stratejik yönetim, şirketler için oldukça yararlı bileşenler içermektedir. Bununla birlikte stratejik yönetim benimseyen şirketlerin, kendi geleceğini inşa etme konusunda oldukça başarılı oldukları görülmüştür.
Dijital Çağda Strateji
Dijital çağ, içerisinde bulunduğumuz teknoloji çağı ile birçok eski alışkanlıkların yerini internet tabanlı birçok yeniliğe bırakması olarak düşünülebilir. Bu yenilikleri yaşamın her alanında görmemiz mümkündür. Üretim şekilleri, insan ilişkileri, endüstriyel sistemler gibi birçok alanda yenilikler sunan dijital çağın strateji alanında da yeniliklere kapı açtığını görmekteyiz.
Dijital çağ ile birlikte tüm dünyada yaşanan teknolojik gelişmelerin, şirketlerin gelecek hedeflerini de daha teknolojik alt yapılarla oluşturmasına zemin hazırladığı görülmüştür. Buna paralel olarak stratejik yönetimin de bu gelişmelerle birlikte şirketlere sundukları operasyonel uygulamaların dijital tabanlı olması zorunlu hale gelmiştir. Özellikle endüstri alanında yeni üretim sistemlerinin geliştirilmesiyle birlikte tüm şirketler, bu sistemleri bünyelerine katma ve gelecek hedeflerini bu sistemlere göre uyarlama politikası benimsemişlerdir.
Sfs Group ekibi olarak bu yazımızda stratejik yönetim nedir, stratejik yönetim modeli, stratejik yönetimin özellikleri ve dijital çağda strateji gibi konularda bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Daha fazla bilgi alabilmek için sitemizde bulunan diğer içeriklere göz atabilirsiniz.
İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz 'Türkiye'de Dijital Dönüşüm' konulu blog yazımızı ise linkte tıklayarak inceleyebilirsiniz.