Sıfırdan Yatırım Stratejisi Nedir?

ANA SAYFA / Sıfırdan Yatırım Stratejisi Nedir?

Sıfırdan Yatırım Stratejisi Nedir?

Sıfırdan Yatırım Stratejisi Nedir?

Yatırım, gelir ya da kâr elde etmek amacıyla mevcut para ve sermayeyi kullanarak yapılan girişimlerdir. Yatırım, servet oluşturmak için kullanılan bir araçtır ancak düşünülenin aksine yatırım, sadece varlıklı bireylerin yapabileceği bir eylem değildir.

Yatırım, aynı zamanda elinizdeki parayı hangi alanlarda kullanacağınızı ve sizin için nelerin daha önemli olduğunu belirlemenizi sağlar. Kısa vadede bazı istek ve lükslerinizden vazgeçmenize neden olurken finansal anlamda kendinizi geliştirmenize olanak sağlar. Peki temel yatırım stratejileri nelerdir ve borsada yatırım stratejileri nasıl olmalıdır? Bu yazımıda yatırım stratejisi konusunu ele alacağız.

 

Temel Yatırım Stratejileri Nelerdir?

Yatırım stratejileri için öncelikle bir yatırım politikası belirlemek gerekir. Yatırımcının, risk tercihlerine göre en fazla getiriyi sağlayacak bir yatırım politikası oluşturması oldukça önemlidir. Risk tercihleri, kişiye göre değişiklik göstermektedir.

Alınacak menkul kıymet özenle analiz edilmelidir. Buradaki önemli nokta ise yatırımcının risk tercihine göre portföy aralığını oluşturmaktır. Portföy aralığı belirlendikten sonra temel ve teknik analiz yöntemleriyle yatırım aracı seçilir.

Yatırımcının tercihleri doğrultusunda minimum riskle maksimum getiriyi sağlayacak yatırım araçlarından bir portföy oluşturulur. Portföy çeşitliliği belirli varlık sınıflarında oluşabilecek değişimlerden daha az etkilenmenizi sağlar. Böylece potansiyel getiri artırılır. Bunun yanı sıra yatırımcının tercihleri zaman zaman değişebilir. Bu durumda, yatırım kararı verilirken yatırımcıların tercihlerini göz önünde bulundurarak değişen ekonomik koşullara uygun bir portföy seçimi yapmak oldukça önemlidir. Portföy yapısı değiştirilebilir olmalıdır.

Son olarak portföy yapısının belli aralıklarla alternatif yatırım araçlarına göre getirisi ölçülmelidir. Performans ölçümü sonucu getiriler, istenilen düzeyde olmazsa iyileştirilmelidir.

 

Borsada Yatırım Stratejileri

Borsada birçok yatırım stratejisi bulunur. Önemli olan ise doğru yatırım stratejisini bulmaktır. Buradaki en doğru kavramı kişiye göre değişim göstermektedir. Bunun nedeni ise sermayenin büyüklüğü ve risk tercihleri gibi durumların bireye özgü olmasıdır. Borsada yatırım stratejileri ise aşağıdaki gibidir:

  • Büyüme Yatırım Stratejisi: En eski ve temel stratejilerden biridir. Öncelikli amaç kâr payı almak değil ilerleyen yıllarda büyüme potansiyeli taşıyan şirketlerin hisselerine yatırım yapmaktır.
  • Değer Yatırım Stratejisi: Değerinin altında bir fiyata işlem gördüğü düşünülen hisse senetlerini araştırarak yatırım yapılmasıdır.
  • Aktif (Momentum) Yatırım Stratejisi: Bir hisse senedi ya da finansal varlığın fiyat hareketliliği üzerinden kazanç sağlamanıza yardımcı olur. Yüksek riske sahiptir ancak kısa vadede yüksek kazanç sağlama imkânı sunar.
  • Al ve Elde Tut Yatırım Stratejisi: Doğru ürüne yatırım yaparak uzun vadede yüksek kazanç elde etmeyi hedefler. Pasif bir yatırım stratejisidir.

 

Borsada Uzun Vadede Yatırım Stratejileri

Borsada uzun vadede yatırım için birçok strateji söz konusudur. Hisse senetleri ve gayrimenkul, yatırımcılar tarafından en çok tercih edilen uzun vadede yatırım araçlarıdır. Temel amaç daha yüksek gelir elde etmektir. Uzun vadede yatırım yapmak istiyorsanız uygulayabileceğiniz en iyi stratejiler aşağıdaki gibidir:

  • Gelir Odaklı Yatırım Stratejisi: Piyasada güvenilirliği yüksek şirketlerin hisse senetleri gibi varlıklara yatırım yapmayı amaçlayan uzun vadeli bir stratejidir.
  • Maksimum Büyüme Stratejisi: Potansiyel getiriyi maksimum düzeye çıkarmak için geliştirilen stratejidir.
  • Dengeli Yatırım Stratejisi: Yatırımları riskler ve getiriler eşitlenecek şekilde bir araya getirmeyi hedefler.

SFS Group olarak bu yazımızda, “Yatırım Stratejisi” konusunu ele aldık. Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Firmanıza Özel Stratejik Çözümler