Eski Nesil ERP Sistemleri ile Şirketinize Nasıl Zarar Verirsiniz?

ANA SAYFA / Eski Nesil ERP Sistemleri ile Şirketinize Nasıl Zarar Verirsiniz?

Eski Nesil ERP Sistemleri ile Şirketinize Nasıl Zarar Verirsiniz?

Eski Nesil ERP Sistemleri ile Şirketinize Nasıl Zarar Verirsiniz?

Patronlar / CEO’lar / Genel Müdürler için Uyarı Niteliğinde!

Bu başlık umarım herkesi irite etmiş, biraz rahatsızlık vermiş ve huzursuzlaştırmıştır. Dünya kadar emek harcadığınız, bir o kadar da para verdiğiniz ERP sistemleri şirketinizin geleceği için önemli bir zorluk, büyümenizin önündeki engel, sizi kilitleyen bir sistem olabilir mi? Şirketinizin beyni diye ele aldığınız yazılım çözümleri sizi tamamen tutucu, yerinde sayan ve değişimden uzak bir organizasyon haline getirebilir mi? Her şeyi kontrol etmek, yönetmek ve planlamak için aldığınız bir yazılım sizi bürokratik, gelişmeyen bir yapıda tutarak karar mekanizmalarınızı zedeler mi? Bu sorulara cevap vermeden önce gelin nasıl bir ERP’niz olduğuna ve bunların teknolojisine bakalım.

Dünya iş piyasasında hepimizin farkettiği ve bazen adlandırmadığı tanımları vurgulayalım. Çok uzağa gitmeyelim. Yaklaşık 20 - 25 yıl öncesine dönelim. Dünyadaki iş yapma biçimlerini özetleyelim.

  • Tekli veya Sınırlı Kanal yapısı
  • Telefon / Faks
  • Telefon Rehberleri
  • Doğrudan Postalama & Doğrudan Pazarlama
  • Kağıt Kullanılımı Yoğun
  • Belirli Bölgede Yer Alan Müşterilere Erişim

Bu iş yapma biçimi ile dünyamızın bugün geldiği yerde hayatımızda olan iş yapma biçimleri arasında büyük farklar var. Şimdiki dünyada durum ise şu şekilde.

  • Tüm Dünyadaki Müşterilere Erişim
  • Çoklu Kanal
  • Google Services
  • Google Shopping, Ebay,  Amazon, vs.
  • Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, SnapChat, vs.
  • Akıllı Mobil Telefon, Tablet, Notebook, El Terminali, vs.
  • Cloud / Bulut
  • %100 Web Tabanlılık

Yazınca değişim ortaya net bir şekilde çıkıyor. İki dünya arasında sanki yüzyıllar kadar fark var gibi duruyor. Bambaşka dünyalar, bambaşka yaklaşımlar. Şimdi bu durumda lütfen öncelikle şunu sorun kendinize. Şirketinizde, işletmenizde kullandığınız ERP yazılımını size sunan şirket bu yazılımı kaç yıl önce yaznış? Hangi zamanın teknolojisine ve dünyasına göre hayata geçirmiş. Çok ama çok üzülerek Türkiye başta olmak üzere görüyoruz ki, iş dünyasını ileriye taşıyacak ya da taşımasını beklediğimiz yazılımların çoğu 30 yıl önceki dünya için geliştirilmişler. O gün geçerli olan ama şimdi neredeyse demode olmuş, yazılım dilleri, mimarileri ile yazılmışlar. Hala da bu teknolojiler ile hizmet vermeye çalışıyorlar. Omurgalarını isteseler de değiştiremedikleri için, çağa ve gerekliliklere uyabiliryormuş gibi yapıyorlar. Açıkçası bir işletmenin rekabet, inovasyon, karar gücünü elinden alıyor ve hızını düşüyorlar. 

Özellikle Türkiye’deki iş insanlarımıza şu metafor ile durumu göstermek istiyorum. "Kapınızın önüne bir Mercedes almak istiyorsunuz. 2021 yılında 1950 model bir Mercedes satın alıyorsunuz. Çünkü size bu modeli satan da konuyu bu şekilde anlatıyor size. İşin traji komik kısmı ise bunu herkese sizde 2021 model diye göstermeye çalışıyorsunuz." Sizi çok fazla üzmeyeyim Karşılaştırma anlamında elinizde bazı verilerin olmasında fayda var. Bunlara bakalım. ERP’iniz sizi sunucularda ve kullanıcıların masa üstünde mi çalışmaya zorluyor. ERP güncellemeleri için sisteminizin tamamen kapatılması mı gerekiyor? Bunlar en az bir iki gün ya da minimum da bir akşam mı sürüyor? Bulut üzerinden size hizmet sunmaya çalışan ERP sadece kendi bulutunu mu kullandırıyor? ERP üzerinde yapılacak değişikler için sınırlarınız var mı? Bu değişikliklerin bazıları zaten hiç mümkün değil mi? Versiyon güncelleseniz dahi ihtiyaçlarınıza karşılık ERP yetersiz kalıyor mu? Bu soruların en az ikisine “Evet” dediyseniz geçmiş ve bitmiş dönemin ERP si ile bugünün ve yarının ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorsunuz. Eski ERP ile çok zor ve gerçekleşmeyecek, sizi bir yere götürmeyecek bir uğraş içindesiniz. Çözüm tabi ki var. Ama Zamanı Geçmiş bir ERP’yi kullanmanın şirketinizin üzerindeki 3 önemli etkisine bakalım.

 

"*ERP: Kurumsal kaynak planlaması ya da işletme kaynak planlaması (İngilizce: Enterprise Resource Planning - ERP), işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır. Kurumsal kaynak planlaması (KKP) sistemleri, bir işletmenin tüm veri ve işlemlerini bir araya getirmeye veya bir araya getirilmesine yardımcı olmaya çalışan ve genelde kullanımı kolay olan sistemlerdir. Klasik bir ERP yazılımı işlem yapabilmek için bilgisayarın çeşitli yazılım ve donanımlarını kullanır.ERP sistemleri temel olarak değişik verilerin saklanabildiği bütünleşik bir veritabanı kullanırlar."

 

IT Bütçeniz İnovasyona mı Gidiyor?

Araştırmalar çok net gösteriyor. Eski dönem ERP yazılımların şirket bünyesinde kalması IT bütçenizin %70’ini maintenance (bakım & destek) için harcadığınız anlamına geliyor. Şirketiniz günümüz dünyasında daha çok inovasyona bütçe ayırmak zorunda. Bunun tartışılacak bir yönü yok. Bilişim Teknolojileri ile ilgili bütçenizin çok büyük bir kısmı inovasyon yerine ERP inizin ve ERP inizin çalıştığı altyapının ayakta ve güncel kalması için harcanıyorsa şirketinizin geleceğine zarar veriyorsunuz demektir!


Yaşlanan ERP’iniz ile Web’e Çıkamazsınız!

Bugün işletmelerin çalışanlar, operasyonlar ve diğer paydaşlar diye baktığımız en azından 3 temel katmanda işlerini, yazılımlarını, stratejilerini harmonize etmesi ve bunu süper mobil ve hızlı bir dünyaya uygun yapması gerekiyor. Bunun için kullandığınız ERP eğer sizi bırakın web’e, doğru dürüst cloud’a bile taşıyacak altyapıda değilse, işiniz zor. Ayrıca zaten cloud / bulutta olmak tek başına %100 web tabanlı olmak anlamına gelmiyor. Şirketiniz / İşletmeniz günümüz web dünyası ile uyumlanan, web tarayıcının içinde olan ve tüm paydaşlarınıza mobilite getiren bir ERP değilse, şirketinize zarar veriyorsunuz!


Gerçek Zamanlı ve Gerçek Zamanda Karar!

Sistemleriniz ne olursa olsun günümüz dünyasının gittikçe hızlanan bir değişimde ve hızda olduğunun farkındasınızdır. Şirketinizin içinde olduğu sektörün ne olduğundan bağımsız olarak, işlemeniz, analiz etmeniz, gözlemlemeniz gereken dataların miktarı artık eksabyte boyutlarına dayanmış durumda. Bu halde iken artık bir hafta önceki veriye bile bakarak karar veriyor olmanız gerçek zamanlı bir yönetim anlamına gelmiyor. Bu tip gecikmeli kararlar ile şirketinize zarar verme olasılığınız artık yüksektir. Rsikiniz her zaman artmıştır.


Lafın özü, IT sektörünün taş devri yüzyıllar öncesi değildir. Size 25- 30 yıl önceki çözümleri yamalayıp getirenler sizi taş devri işlere mahkum ediyordur. Mars’a gitmeyi konuştuğumuz bu günlerde işletmenizi ne ile yönettiğinize dikkat edin. Kendinize, geleceğinize zarar vermeyin. Çözüm arıyorsanız Workcube’e alıcı gözle iyi bakın. Benden söylemesi..

Olgar Ataseven

KAYNAK: workcube.com

Firmanıza Özel Stratejik Çözümler