Kurumsal Risk Yönetimi

ANA SAYFA / Kurumsal Risk Yönetimi

Kurumsal Risk Yönetimi

Kurumsal Risk Yönetimi

Risk, herhangi bir durumda anlık gelişen veya ön görülemeyen olumsuz olaylar ve bu olaylardan etkilenme olasılığıdır. Risk yönetimi ise olası riskleri tahmin etmeyi, değerlendirmeyi ve gerekli önlemleri alarak firmanın değerinin güvence altına alınmasını amaçlar. Firmalar artan rekabet, sürekli gelişen teknoloji, ekonomik dalgalanmalar gibi etkenlerin yarattığı risklerle mücadele etmek için risk yönetimine ihtiyaç duymaktadır. Bununla birlikte kurumsal risk yönetimi, bir firmanın tüm çalışanlarının etkilendiği ve uygun stratejilerin belirlenmesi için firma genelinde uygulanan sistematik bir süreçtir.

Kurumsal risk yönetimi sonucunda firma performansı artar ve rekabet avantajı oluşur. Bu süreçle birlikte firmanın saygınlığı da artar. Bu yazımızda, kurumsal risk yönetimi konusunu ele alacağız.

 

Kurumsal Risk Yönetiminin Amaçları Nelerdir?

Kurumsal risk yönetiminin en önemli amacı, firma için oluşan problemleri çözmek için çeşitli kararların alınmasını sağlayan bir sistem oluşturmaktır. Bu doğrultuda karar alırken, fırsatları da göz önünde bulundurmanız gerekir. Kurumsal risk yönetimi ile firmalar, karşılaştıkları olumsuzluklar sonucunda faaliyetlerine aralıksız ve en az kayıp ile devam etmeyi amaçlar.

 

Kurumsal Risk Yönetiminin Faydaları

Kurumsal risk yönetiminin birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar aşağıdaki gibidir:

  • Karar alma ve planlama aşamalarının daha sağlam temeller üzerine oluşturulması
  • Oluşabilecek riskleri en az kayıpla atlatmak ve bu sürecin etkili bir şekilde yönetilmesi
  • Departmanlar arası iletişimin ve iş birliğinin arttırılması
  • Fırsat ve risklerin daha iyi tespit edilmesi
  • Kârın artması
  • Stratejilerin daha sağlıklı belirlenmesi
  • Rekabet gücünün artması
  • Kaynakların daha etkin kullanılması
  • Sürdürülebilirliğin sağlanması
  • Operasyonlarda sürekliliğin sağlanması

 

Kurumsal Risk Yönetimi Süreçleri

Kurumsal risk yönetimi sürecinde ilk olarak firma içindeki herkesin risk bilincine sahip olmasını sağlamak oldukça önemlidir. Bu aşama kurumsal risk yönetimi süreçlerinin temeli olarak görülmektedir. Daha sonra firma hedefleri belirlenir ve oluşabilecek riskler konusunda firmadaki herkes bilgilendirilir. Bunun sonucunda firma çalışanları, risklere karşı hazırlıklı olur. En son aşamada ise risk sonucu oluşanlar, alınabilecek önlemler ve yapılması gerekenler belirlenir. Tüm bu süreçler, firmanın sürekliliğini olumlu yönde etkiler. Bunun yanı sıra bu problemler en az kayıp ile çözüme ulaşır.

SFS Group olarak bu yazımızda, “Kurumsal Risk Yönetimi?” konusunu ele aldık. Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Firmanıza Özel Stratejik Çözümler