Şirketler Dijital Dönüşüme Neden Başlamalı?

ANA SAYFA / Şirketler Dijital Dönüşüme Neden Başlamalı?

Şirketler Dijital Dönüşüme Neden Başlamalı?

Şirketler Dijital Dönüşüme Neden Başlamalı?

Sahi Şirketler Dijital Dönüşüme Başlamalı Mı?

Teknolojinin hızlanmasıyla beraber artık gelecek kavramı da değişti. Dijital dönüşümü gerçek anlamda özünü kavrayamayan kişiler ve kurumlar için gelecek diye bir şey olmayacak!İşte gelecekte güçlü bir şekilde var olmak için Dijital Dönüşüm’ü ıskalamamalıyız. Bu yazımda bunun çıkış noktasını, önemini ve nedenlerini açıklamaya çalışacağım.

Sanayi Şirketleri Dijital Dönüşüm yolunda Endüstri 4.0’ı anlamalı

Sanayi şirketlerinin, Dijital Dönüşüm’ün ete kemiğe bürünmüş hali olan Endüstri 4.0’ı anlamaları şart . Çok şanslıyım ki, Türkiye’ye Endüstri 4.0’ı tanıtan Ali Rıza Ersoyönderliğindeki harika bir ekibin parçasıydım. Zaten Endüstri 4.0’ı gerçek anlamda hayata geçiren de Avrupa’da Siemens ve Amerika’da da GEolmuştur.

Bu süre zarfında hem Bakanımız hem de iş adamlarımız Almanya’daki fabrikamızı ziyaret etmişlerdi. Fabrikamızı gören DAFA Digital ve Otomasyon şirketinden Ömer Faruk Sert’in görüşlerini buradan okuyabilirsiniz.

Meraklısı için de GE Türkiye’nin Dijital Sanayi tanıtımıkapsamında Emin Çapa anlatımıyla yaptıkları videoları izlemelerini tavsiye ediyorum. Dijital Sanayi – Akıllı Fabrikalar isimli video serininbirinci bölümünü izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Endüstri 4.0 gelişmesinin önemli bir diğer nedeni de aslında Çin. Çin’in ucuz iş gücüne karşılık, ekonomisini ayakta tutmak isteyen ülkelerin başlattığı bir süreç.

Şirketler Dijital Dönüşüme Neden Başlamalı?

Fütürist yazar Alan Toffler’a göre üretim biçimlerinde üç ana dalgamevcuttur. Bunlar;

  • Birinci dalga tarım toplumları
  • İkinci dalga sanayi toplumları
  • Üçüncü dalga bilgi toplumları

Toffler’a göre sanayi toplumu, bilgi toplumunudoğurmuştur ve bunun temel gücü para değil, bilgidir!Yani artık fiziksel güce dayalı dönem yerini, zihin gücü ve bilgileri işleyen bilgisayarlara bırakacak.

Dünya Ekonomik Formu’na, maalesef ülkemizde yeteri kadar ilgi gösterilmez ama orada konuşulanlar ve yazılanlar, gelecekte bizim karşılaşacaklarımız... Bu kapsamda Dünya Ekonomik Forum’un 2030 yılına dair görüşlerinebir bakalım;

  1. 2030’dainsanlar bir şeye sahip olmayacak; alacaklar, kullanacaklar ve isterlerse geri verecekler, isterlerse atacaklar
  2. Hastanelere gerek kalmayacak, kişiselleştirilmiş tıp her eve girecek. 3D yazıcılardan yapay kalp yapabileceğiz.

Dünya çok hızlı ve pek çok insanın tahmin edemeyeceği bir noktaya ilerliyor. Şirketler dijital dönüşüme hızlı bir şekilde başlamalı, eğer var olmak istiyorlarsa…

Şirketler Dijital Dönüşümü Neden Önemsemeli?

Bu konu hakkında pek çok şey söyleyebilirim ama bence bu konuda yine  Alan Toffler’a yazıklarına bakalım.

Zenginlik Devrimi isimli kitabında, gelecekte internet üzerindeniphone303.indir, parol.indir, ve samsungtv606.indir gibi ürünlerin dosyasını indirebileceğimizibelirtmiş. Yani her evde bir 3D yazıcılar olacak ve ne istiyorsak, onu yazıcılardan oluşturabileceğiz…

Toffler’a göre tüketen-üreticiler kendi evlerini fabrikayaçevirmeden önce, evlerinin yakınlarındaki atölyelerde çalışacaklar…

Kısacası dijital dönüşüm, gerçek anlamda her şeyi dönüştürecek ve bunu başaramayan firmalar maalesef hayatta kalamayacaklar. Dolayısıyla bu noktada yöneticilerin, liderlik sergilemeleri hayatı öneme sahip...

Büyük bir Alman firmasında çalışan arkadaşım, 2015 yılında kurumsal iletişim direktörlerinin önerisiyle uzaktan çalışma denemelerine başladıklarını söyledi. Başarı kriterlerinin de, işleri zamanında teslim etmek olduğunu belirtti. Fakat bu deneme, başarısızlıkla sonuçlanmış. Çünkü şirketin genel müdürü ve insan kaynakları tarafından yeteri kadar destek görmemiş. Fazla değil aradan 5 sene geçti ve şimdi o firmanın çalışanları evden çalışıyor… ki bu sistem zaten o dönem içerisinde yurtdışında uygulanan bir yöntemdi.

Gelecekte Var Olmak İstiyor Mu?

Kısacası şirketleri yönetenlerin dijital dönüşümü ve dünyanın nereye doğru gittiğini iyi anlamaları gerekiyor. Bazı firmalar için tren kaçmak üzere... Geleceğin dünyasında ne kadar paranızın olduğunun bir önemi olmayabilir... Dolayısıyla şirketler, 100 yılı deviren Thomas Cook gibi sadece kitaplarda mı, yoksa depolarına robot ordusu kuran ve teknolojiye yatırım yapan Amazon gibi gelecekteki yerini alacak... Çok kısa süre içerisinde göreceğiz...

Dijital dönüşüme ayak uyduramayan, iyi yönetilemeyen ve Thomas Cook'un hikayesini okumanızı tavsiye ederim.

Kaynak:

Murat Salman

www.muratsalman.net

Firmanıza Özel Stratejik Çözümler