İnsan Kaynakları Yönetimi Nedir?
İnsan kaynakları; bordro, yıllık izin gibi konuların yanı sıra çalışanların performansını düşüren her türlü problemin çözümü açısından da oldukça önemlidir. Bu nedenle insan kaynakları; muhasebe, psikoloji, verimlilik gibi birçok alanda bilgi ve tecrübe gerektirir.
İnsan kaynakları yönetimi; işe alım, işle ilgili bilgilendirme ve eğitim süreçlerini kapsar. Aynı zamanda insanlar ve işyeri kültürü ile ilişkilendirilen stratejik bir yaklaşımdır. İK yönetimi, firmaların kurumsallaşma sürecinden verimli ve kaliteli bir üretime kadar her aşamada etkin bir rol oynar. Bu sebeple insan kaynakları yönetimi; çok yönlü, esnek ve yoğun bir süreci de beraberinde getirmektedir. Bu yazımızda, insan kaynakları yönetimi ve stratejik insan kaynakları yönetimi süreçlerini ele alacağız.
İnsan Kaynakları Yönetimi Ne İş Yapar?
İnsan kaynakları yönetimi, firmanın misyon ve vizyonuna yönelik stratejik planlamalar yapar. İK yönetimi; firmanın ürün ve portföyünü geliştirebilecek, kurum kültürüne uyum sağlayabilecek, firmaya değer kazandıracak kişilerin istihdamına odaklanır. Bunun yanı sıra firmanın, her çalışanının iş süreçlerini takip etmek, yeni çalışanların uyum sürecini yönetmek, performanslara olumsuz etkileri olan süreçleri raporlamak ve düzeltmek gibi farklı görevleri de bulunur.
İK yönetimi, bordro ve diğer çalışan özlük işleriyle de ilgilenir. Ayrıca, insan kaynakları yönetiminin kurumsal eğitimler düzenleyerek çalışan gelişimini desteklemesi de en önemli görevlerindendir. Firma içi iş akışı için iş pozisyonuna uygun kişiler ile çalışmak ve pozisyonla ilgili görev tanımının net olarak belirlenmesi de iş tanımları açısından oldukça önemlidir.
Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi Nedir?
Stratejik insan kaynakları yönetimi, insan kaynakları yönetiminin bir parçasıdır. Bu stratejik İK yönetimi; insan kaynakları, stratejiler, hedefler ve amaçlar arasındaki bağlantıyı temel alır. Stratejik İK yönetimi, firmaların rekabet ortamında fark yaratabilmesi ve güçlü kalabilmesi için uygulanan yöntemlerdir. Firma performansının iyileştirilmesi için büyük önem taşıyan stratejik insan kaynakları yönetimi, firma için gereken politikaları geliştirmek açısından oldukça önemlidir.
Stratejik insan kaynakları yönetimi, daha iyi performansa ulaşmak için çeşitli sistemler oluşturur. Bunun sonucunda da düşük ciro, çalışan bağlılığı, yüksek verimlilik, kalite, müşteri memnuniyeti, daha yüksek kâr, büyüme gibi birçok önemli konuda fayda sağlar.
İnsan Kaynaklarının Görev Yetki ve Sorumlulukları
İnsan kaynaklarının birçok görev, yetki ve sorumluluğu bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri ise aşağıdaki gibidir:
- İş ilanlarını hazırlamak
- Çalışanların görev tanımını belirlemek
- İşe alınacak kişilerin eğitim, tecrübe ve kişisel özelliklerini değerlendirmek
- İşe alım sürecinin yasal mevzuatlara uygunluğundan sorumludur
- Çalışanların özlük işlerini yürütmek ve takibini yapmak
- Pozisyona uygun çalışan, çalışana uygun pozisyonun belirlenmesi
- Çalışanların mesleki ve kişisel gelişimlerini sağlayacak eğitimler düzenlemek
- Çalışanların performanslarını, yaptıkları işleri ve çalışma süreçlerini raporlamak
- Çalışan ve yönetici arasındaki bağlantıyı kurmak
- Firma ve müşteri arasındaki bağlantıyı kurmak
- Çalışanları motive edici, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak etkinlikler düzenlemek
- Firmanın pazar payını arttırmaya yönelik çalışmalar yapmak.
SFS Group olarak bu yazımızda, “İnsan Kaynakları Yönetimi Nedir?” konusunu ele aldık. Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.